Studio Segers

BKRK-stoel

Studio Segers, één van de meest performante designstudio’s van het land, stelt duurzaamheid altijd voorop
in het amalgaam van materiaal, productie, functie én vorm. “Goed design en vakmanschap zijn onlosmakelijk
met elkaar verbonden”, zeggen Bob en Wim Segers. Op de principes van goed design gestoeld, presenteren ze
zowel een driepoot als een reeks Sketch chairs.

De BKRK-stoel is meer dan een verwijzing naar een driepotige archetypische stoel; het heeft zowel een functioneel surplus als een historische koppeling. “Het stoeltje uit massief eik heeft een rugsteun en is stapelbaar. De metalen verbindingsstukken refereren aan de opbouw van aloud gereedschap”, zegt Wim Segers. Het versterkt niet alleen de associatie met het authentieke, handgemaakte meubel, het beklemtoont de fundamentele samenwerking tussen vakbekwame mensen én een hedendaags machinepark. De Sketch chairs vertrekken vanuit een reeks schetsen, maar zijn meer dan vingeroefeningen waarmee flinterdunne poten, rug en zitvlak door een potloodlijn worden bepaald.

“We hebben bewust gekozen voor 9 onderling verschillende entiteiten in plaats van één uniform geïndustrialiseerd product”, luidt het betoog van Bob Segers. “Elke metalen stoel is anders en draagt bij tot het grotere geheel: een gedifferentieerd spel aan comfortabele, ergonomische, stapelbare en hedendaags ogende stoelen.” Studio Segers ziet in de Sketch stoelen ook een maatschappelijk en economische katalysator. “We werken hiervoor samen met Campus Mosa-RT in Maaseik, waar de studenten van wetenschappen en techniek zich verdiepen in het vakmanschap van het lassen van de metalen onderdelen”, klinkt het. De Sketch-stoelen worden bovendien voorzien van een industriële poedercoating – een technisch vernuftig procedé – dat de hedendaagse finish helemaal compleet maakt.

In het polyvalente kader van het Kasteel zullen 80 Sketch chairs, waarvan 9 verschillende typologieën, als noten fungeren die telkens andere composities mogelijk maken; en zeker met de houtpartijen aan LangeTafel4 of het virtuoze werk van Stefan Peters. “De input vanuit verschillende disciplines stuwt iedereen, niet alleen naar betere of verrassendere individuele resultaten, ook het geheel wordt hierdoor erg interessant en leidt tot een beter resultaat. Het was voor ons een ontdekking om via mensen als Martine Gyselbrecht of Stefan Peters meer inzicht te krijgen in hun eigen vakgebied.”