Stefan Peters & Casimir

Langetafel4 met schilderij

Om het multifunctionele karakter van het Kasteel te benadrukken, ontwikkelde Casimir een mobiele, polyvalente tafel. Aan de onderzijde van het tafelblad bracht kunstenaar Stefan Peters daarna een schilderijenreeks ‘Sliced series’ aan waarbij beelden letterlijk versneden worden in verticale stroken. Een bijzondere samenwerking.

“Een tafel is van oorsprong geen vast meubel, maar een instrument dat werd ingezet naargelang de nood. De Egyptenaren verstopten bijvoorbeeld een tafel onder hun bed en in de middeleeuwen werden de tafeltabletten rechtop tegen de (kasteel)muren gezet. De rijkere kastelen lieten de onderzijde vaak beschilderen waardoor het tablet een extra functie kreeg, het werd een drager van kunst en schoonheid, die ze op deze manier uitstalden”, zegt Casimir. Hij ontwikkelde LangeTafel4 waarin samen met het kunstwerk van Stefan Peters de koppeling wordt gemaakt tussen schilderkunst en meubeldesign.

Stefan Peters ontwikkelde zich de voorbije jaren als een landschapsschilder van de 21e eeuw die niet met schildersezel de wijde wereld intrekt, maar met penseel zijn blik laat vormen door het digitale world wide web. Getuige daarvan zijn tondi – of ronde schilderijen – geënt op Google Earth. Zijn eerdere Sliced series, waarin geschilderde beelden letterlijk tot repen worden versneden en in lamellen opnieuw het beeld laten samenvallen, vormden een ideale basis voor de samenwerking met Casimir.

“Dit ‘Tafel- schilderij’ wordt aan de onderkant van de vier meter lange tafelbladen aangebracht en zijn een eigentijds onderzoek naar de landschapsschilderkunst. Ze onderzoeken hoe non-figuratief schilderen toch een suggestie van het landschap kan oproepen”, zegt Stefan Peters. “Ik kom van de Van Eyck academie in Maastricht en had tot dan altijd mijn vak apart gezien van de kunstpraktijk”, zegt Stefan Peters. “Dit proces heeft me bijzonder veel bijgeleerd over hoe je tot onderscheidende resultaten kan komen als je gaat samenwerken. Ik was vertrokken vanuit de idee om een muurschildering te maken en ben uitgekomen bij een samenwerking met een meubeldesigner en -maker. Dat was en is heel bijzonder.” Terwijl Casimir hier als geen ander eik hanteert, neemt Peters op een traditionele manier acrylverf ter hand.

Door het samenbrengen van hun beider expertise is de kunstige tafel
een nieuwe expressie. LangeTafel4 met Schilderij schraagt op zowel design, als op beeldhouwkunst, als een (multi)functionele (muur)-tafelschildering. In het Kasteel staan drie unieke exemplaren van de LangeTafel4.