Martine Gyselbrecht

HH Fabrics

Martine Gyselbrecht hanteert textiel zoals een tekenaar zijn pen: een medium voor zelfexpressie. Haar venster op de wereld van het weven laat steeds een open blik op zowel experiment als op het aloude vakmanschap. Voor de ramen van het Kasteel ontwikkelde ze Hh fabrics, een gordijnstof in paardenhaar.

Martine Gyselbrecht is een textielontwerpster, maar bovenal onderzoeker met renommee en een belangrijke katalysator voor vernieuwingen in de textielindustrie. Aan haar weefgetouw tast ze de grenzen van de techniek af en onderzoekt zij handmatig hoe verschillende materialen en bindingen een hedendaagse creatieve invulling krijgen in interieur. Ze gaat de ontmoeting tussen traditie en vernieuwing hierbij niet uit de weg. Zo experimenteert ze onder andere met hout, leder en metaaldraad en focust hierbij op de juiste keuze van materialen en hun onderlinge combinaties, met oog voor de specifieke eigenschappen van de materialen en draden: hun sterkte, transparantie, glans, stugheid en soepelheid.

Met haar vakkennis en ervaring bedacht ze voor het Kasteel een weefsel bestaande uit een ketting in paardenhaar met een inslag in vlas, dichtbij de identiteit van Bokrijk. Een weefsel waarin traditie over een hedendaagse kam wordt getrokken met het organische en technologische als schering en inslag. “Paardenhaar werd al meer dan vijftig jaar verwerkt als tussenvoering in kledingstukken, om de stof extra versteviging te geven en om kreuken te vermijden”, weet Martine. “Eddy van Maele bedacht in navolging hiervan een techniek waarbij het paardenhaar omwikkeld wordt met wateroplosbare draad in plaats van katoen. Die draad wordt na het weefproces uitgespoeld. Ik werk al jaren intensief samen met Van Maele Weavers en samen met hen heb ik deze unieke stof voor het Kasteel van Bokrijk ontwikkeld.” Paardenhaar is evenwel erg stug, toch slaagde Martine Gyselbrecht erin om tot een soepele gordijnstof te komen die kamerhoog de kasteelramen omlijst en de blik op de toekomst open houdt; niets verduisterend.