Casimir

KistKast & Kasteeltafel

Casimir is metier in essentie, zijn modus operandi is altijd gestoeld op een ambachtelijke ziel. Zijn uitgepuurde meesterschap verbeeldt de ziel van meubelobjecten. Door zijn integere intentie en doordachte concepten is hij eerder een meubelkunstenaar dan een meubelmaker. De KistKast ligt in de lijn van zijn onconventionele meubelen en expliciteren het kantelpunt tussen verleden en toekomst.

Geen kist, noch kast maar Kist-Kast. Acht pootjes en zowel horizontaal als verticaal functioneel; zelfs het slot sluit daarbij aan. De kist was het eerste meubel van de mens en omwille van kleiner wonen, werd de kist in de loop van zijn geschiedenis kast. Casimir vertaalde deze evolutie en vertelt deze geschiedenis in zijn ontwerp KistKast. “Het is een langwerpig, functioneel mobiel opbergmeubel dat zowel liggend als rechtopstaand overeind blijft”, zegt Casimir. De functie bleef – naargelang het volume geplaatst werd – onveranderd. “Het deksel werd deur, schotten werden leggers en door de eeuwen heen is men dat anders gaan dimensioneren.” De eerlijkheid van de constructie in massief eik is eens te meer een sublimatie van ambachtelijke kwaliteit. De KistKast is geen gimmick, maar een archetypisch meubel dat voor het voetlicht van vandaag een langgerekte schaduw trekt naar het verleden. Zoals het messing slot een oud binnenwerk integreert, zo kruist het tijdloos design met de eerlijkheid van constructie en materiaal. Casimir heeft zeven identieke exemplaren van de KistKast gemaakt voor het Kasteel.

 

Samen met curator Bart Lens, haalde Casimir inspiratie voor zijn KasteelTafel bij de bijna-oneindig lange eet- en feesttafels in de paleizen, kastelen en landhuizen van weleer. Voor het Kasteel in Bokrijk ontwikkelde Casimir 10 tabletten en 20 schragen, die multifunctioneel inzetbaar zijn en samen één lange tafel van 20,4 meter vormen. De verschillende tafelelementen maken naast deze opstelling talloze verschillende andere configuraties mogelijk voor de dagelijkse activiteiten van VAKlab, van bureauopstelling tot netwerk- en brainstormruimte. In dit ontwerp koppelt Casimir de grandeur van het verleden aan de praktische
invulling van een VAKlab van vandaag.

Casimir vertrok van het archetype van een tafel en creëerde een constructie waarbij elk tablet ondersteund wordt door twee schragen. “De schragen zijn een samenstelling van opstaande planken en vormen de poten van de tafel. Geen enkele schraag is hetzelfde. Ze perforeren het tafelblad, steeds op verschillende plaatsen, waardoor ook elk tablet uniek is. Als de KasteelTafel niet in gebruik is, kan hij op een speciaal gemaakte Kar worden gestald. De eikenhouten tafel is van poot tot blad bovendien vervaardigd met aloude technieken uit de meubelmakerij, van langsverlijmingen tot typische pen-en-gatverbindingen. Die oude technieken zijn verweven in het DNA van Bokrijk en sluiten erg kort aan bij mijn persoonlijk DNA als meubelkunstenaar. Met dit project maken we ambachten an sich terug relevant in de 21e eeuw”, besluit hij.