Bokrijk BKRK

Geruggesteund door handwerk

Bokrijk heeft zelf een rijk verleden én een schat aan kennis over aloude vakwerktechnieken. Het telt bovendien heel wat vakexperten in de rangen.

Zo realiseerden de schrijnwerkers in de eigen ateliers verschillende zitbanken, ontworpen door de interieurarchitect van Bokrijk. Zowel voor de torenkamer als de erkerzaal zijn er complementaire zitelementen uitgewerkt, met een specifieke ruimtelijke functie. Ze vinden perfect aansluiting bij de andere meubels in de ruimte. Elk stuk is helemaal uniek.

Een massieve eiken constructie bleek in de praktijk niet haalbaar, omdat de bank onderhevig is aan erg wisselende omgevingsfactoren. Vanuit de oude technieken wist Bokrijk evenwel een pure, minimalistische vorm te ontwikkelen, op dezelfde manier zoals vroeger oude parketvloeren werden uitgehaald en ingelegd. Moderne multiplex gold ook als inspiratiebron voor de constructie van de bank. Door drie lagen eik te gebruiken, kon het ‘werken van het hout’ opgevangen worden. De banken kregen ook rugleuningen en tussenstukken die elk afzonderlijk met de hand werden gedraaid, aangezien geen enkel stuk dezelfde afmeting heeft.

Het maatwerk werd met de grootste zorg uitgevoerd door de eigen vakexperten. Het vormt een ode aan een manueel maakproces dat zowel spierkracht als ambachtelijke bewerking vergt. Het kan beschouwd worden als een streven naar schoonheid in het alledaagse.