Winnaar BKRK-award brood

And the winner is

Op 22 maart opende VAKlab de deuren, een gloednieuw expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in het Kasteel van Bokrijk. Dit moment werd aangegrepen om de winnaar van de vierde BKRK-wedstrijd bekend te maken. “De BKRK-wedstrijdenreeks wil meer dan ooit als hefboom fungeren voor creatief ondernemerschap,” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “De kruisbestuiving tussen een eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap vormt hierbij het uitgangspunt.” Bij de jurering werd ook het economisch model mee onder de loep genomen.

Vakmanschap brood

Na de eerdere wedstrijden rond leder, keramiek en houtbewerking was dit keer brood aan de beurt. Het thema is gelinkt aan een nieuwe expo die in juni 2017 opende in het Openluchtmuseum van Bokrijk en die de cultuur van het brood bakken zowel vanuit heden, verleden als de toekomst belicht. Het broodatelier ‘De Superette Bokrijk’, waar de museumbezoekers ambachtelijk zuurdesembrood kunnen kopen, maakt deel uit van dit verhaal. Via het project ‘bokrijk brandmerkt (BKRK)’ wil Bokrijk de hedendaagse relevantie van oude technieken en vakmanschap uitdiepen.

Verhalen en rituelen

De opdracht van de wedstrijd bestond er uit om een (gebruiks)object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen voor het vakmanschap van het brood bakken. Geen broodrecept dus, maar een nevenproduct met een stevig verhaal, geïnspireerd door gebruiken of rituelen die met broodconsumptie gepaard gaan.

Uit alle inzendingen maakte de jury een selectie op basis van de innovatieve productontwikkeling, het productie-/ontwerpproces, het materiaalgebruik, de economische haalbaarheid en het verhaal. Tot de jury behoorden juryvoorzitter Bart Lens (Bokrijk Bouwmeester), Liesbeth Kees (directeur), Ellen Bisschops (projectcoördinator VAKlab), Louise De Brabandere (journaliste en foodblogger), Liesbeth Inghelram (directeur Bakkerijmuseum Veurne), Antoine Van Loock (ontwerper), Silvie Mateljan (Handmade in Belgium-UNIZO) en Eric Kitslaar (designwinkel Project Evolution).

De eerste prijs ging naar de 'Broodtotem' van Gilberte Claes (Genk) en Luc Vleugels (Antwerpen). Dit duo ontwierp een origineel en multifunctioneel broodelement. Niet alleen fungeert deze totem als een instrument om brood te serveren en bewaren, ook het ‘maken’ van het brood - kneden, rijzen en bakken – is inbegrepen.

Het juryverslag lees je hier.