Lancering appelsap 'Rosine' in VAKlab

Bijzondere samenwerking tussen kunst, vakmanschap en ondernemingszin

In een tot de nok toe gevuld VAKlab werd gisteravond het eerste resultaat van een unieke samenwerking voorgesteld. Op het kruispunt van ondernemerschap, vakmanschap en kunst vonden zanger/dichter Rick de Leeuw, beeldend kunstenaar Maartje Elants en fruitteler Karel Vaes elkaar vorig jaar voor een inspirerend project.

De Leeuw schreef het verhaal rond de eigenzinnige Karel Vaes, een gedreven Haspengouwse fruitboer en een meester in zijn vak. Zijn kersen, appelen en peren behoren tot het beste dat Limburg ons land te bieden heeft. Op basis van dat verhaal schilderde Maartje Elants zes schilderijen, die de rijkdom en de verleiding van het sappige fruit in olieverf vangen.

Op het podium in VAKlab waren gisteravond naast Karel Vaes en Maartje Elants ook Jo Spiegeleer, directeur van Cru en Dieter Maes, aankoper van Cru aangeschoven. Cru is het vlaggenschip van Colruyt Group en het mag als een kwaliteitskeurmerk worden gezien dat het fruit van Karel Vaes door Cru wordt verkocht. Onder leiding van moderator Rick de Leeuw leverde dat een vrolijk en geanimeerd gesprek op over passie, smaak en liefde voor het vakmanschap.

Als kers op de taart lanceerde Karel Vaes aan het eind van het gesprek zijn nieuwe appelsap, Rosine. ‘Dit sap is bedoeld als een grand cru,’ vertelde hij op aanstekelijke wijze. ‘Rosine is te vergelijken met een betere Franse wijn die een paar jaar bewaard is.’ De flessen, voorzien van een geschilderd etiket en een klein begeleidend boekje, zal exclusief via Cru worden verdeeld.

Na afloop werd de Rosine geproefd en geroemd door de ruim honderdtwintig aanwezigen, die bij het naar huis gaan nog werden verrast met een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd affiche van een van de schilderijen. Het VAKlab maakte haar ambitie als ontmoetingsplek voor kruisbestuiving en innovatie volledig waar.

Foto: Luc Daelemans
Tekst: Rick de Leeuw