• Homepage
  • Nieuws
  • Eerste Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk uitgereikt!

Eerste Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk uitgereikt!

'Hey Jute' wint eerste Crafts by Bokrijk Gold Award

Op 22 januari zijn voor de 26e keer de Henry van de Velde Awards uitgereikt in de BOZAR in Brussel. Nieuw dit jaar was de samenwerking tussen Flanders DCBokrijk en VAKlab voor de categorie Crafts by Bokrijk. We gingen op zoek naar een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik. 

“Vakmanschap is reeds jaren een belangrijke pijler in de werking van Bokrijk met onder meer eigentijdse exposities in het Openluchtmuseum, een eigen kennis-en expertisecentrum, VAKlab en de BKRK-merchandisinglijn. Ik ben dan ook erg vereerd dat Flanders DC ons heeft gevraagd om deze categorie met focus op vakmanschap samen voor te stellen” zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw het Domein Bokrijk en gedeputeerde. De winnaar is Alexander Marinus met zijn inzending Hey Jute.


Samenwerking

Betekenisvol design bekronen, daar staan de Henry van de Velde Awards al sinds 1996 voor. Alexander Marinus is één van de twaalf Gold Winners die in 2020 in de prijzen valt met zijn inzending Hey Jute, een uitgebreid onderzoek naar de context, waarde en toepassing van het ‘vergeten’ materiaal jute. Dit resulteerde in het Hey Jute kussen, een high-end ambachtelijk product. Een logische winnaar dus binnen de Henry van de Velde Award Crafts by Bokrijk, aangezien zowel Flanders DC als Bokrijk belang hechten aan ambachtelijk werk dat relevant en eigentijds ingezet wordt, het zij sociaal geëngageerd, onderzoek gericht, of vanuit een creatieve en zelfrelativerende attitude. De winnaar is trouwens geen onbekende voor Bokrijk; afgelopen zomer was hij nog te gast in het Pop-Up Atelier voor hedendaags vakmanschap in het Openluchtmuseum.

Dit zijn alle Henry van de Velde Award winners!