• Homepage
 • Nieuws
 • Bokrijk en VAKlab nieuwe partners van de Henry van de Velde Awards

Bokrijk en VAKlab nieuwe partners van de Henry van de Velde Awards

Crafts by Bokrijk

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, technieken en de toepassingen ervan. In aanvulling op de eigen projecten zoals BKRK – ‘bokrijk brandmerkt’ en VAKlab werken Bokrijk en VAKlab vanaf heden samen met Flanders DC voor een categorie binnen de Henry van de Velde Awards. Deze categorie, de Crafts by Bokrijk, ligt in het verlengde van onze doelstellingen: vakmensen begeleiden in het realiseren van hun dromen en ambities. 

Vakmanschap én ondernemerschap

De afgelopen jaren heeft Bokrijk hard ingezet op de maatschappelijke relevantie van het erfgoed van de ambacht voor het hedendaags vakmanschap en dat van de volgende generaties. Met het project VAKlab ondersteunt en stimuleert Bokrijk nu ook het vakmensen in hun ondernemerschap. Dit sluit naadloos aan bij de bedoeling van de Henry van de Velde Crafts by Bokrijk.

In deze nieuwe categorie zijn we op zoek naar een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek, hoogwaardige afwerking en met relevantie voor vandaag.

Winnaars in de categorie Crafts by Bokrijk

 • Hey Jute — Alexander Marinus — Zigmund Pront
  Het Hey Jute kussen is een high-end ambachtelijk product waarvoor een nieuwe toepassing voor een “vergeten” materiaal werd ontwikkeld, en die resulteert uit het uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.
 • Lunair — Filip Janssens — Ontwikkeld in het kader van Maakbaar (Bos+)
  Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van hout, natuursteen of marmer. De staande muurlamp geeft een zacht indirect licht en zet de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker.
 • Twin Mirrors — Conversation piece —Ben Storms
  Twin Mirrors heeft een spiegelende functie, letterlijk en figuurlijk. De spiegel zelf geeft al een vervormd beeld van de werkelijkheid, door de bolle vorm én doordat een spiegelbeeld nooit objectief kan zijn. De zwarte spiegel is een kopie van deze vervormde realiteit en legt hier een waas overheen. De harde realiteit vervaagt waardoor er meer ruimte ontstaat voor een (subjectieve) interpretatie van de feiten.

Meer informatie over de Henry van de Velde Awards vind je hier.

In samenwerking met: