Ambacht in de Kijker: and the winner is...

Nicolas Cloos wint Ambachtsprijs 2018

Op woensdag 20 juni won Nicolas Cloos, zaakvoerder van het bedrijf ‘ADVIAMPIERRE SPRL’ de dertiende editie van Ambacht in de Kijker. Deze nationale wedstrijd beloont kwaliteitsvolle ambachtsmannen en-vrouwen en promoot vakmanschap bij het grote publiek. Dit jaar lag de focus van de wedstrijd op het belang van het gebruik van moderne technologieën om het traditionele vakmanschap te beoefenen.

In maart werden tien laureaten geselecteerd bij wie het selectiecomité  bestaande uit verschillende partners uit de ambachtelijke sector en economische structuur van ons land, op bedrijfsbezoek ging.  Ook Bokrijk zetelt in dit selectiecomité. Na de deliberatie op 20 juni kwam Nicolas Cools als winnaar uit de bus. Nicolas is een vakman in hart en nieren en werd van kleins af ondergedompeld in de renovatie van een eeuwenoude boerderij. Zo ontstond bij Nicolas een natuurlijke passie voor geschiedenis, de schoonheid en het respect voor oude stenen.

Nicolas volgde vijf jaar lang opleidingen als metser bij IFAPME in België en later als steenhouwer in Frankrijk. Hij deed drie jaar lang ervaring op in een erfgoedrestauratiebedrijf. Daarna richtte hij in 2014 zijn eigen bedrijf ‘ADVITAMPIERRE SPRL’ op met als hoofdactiviteiten metselwerk, steenhouwerij, restauratie van erfgoed… De alliantie tussen traditionele gebouwen, hun geschiedenis, ecologische aspecten en hedendaagse duurzaamheidsoverwegingen staan centraal in zijn bedrijf met als doel een leefomgeving te bieden met respect voor het verleden.

Bloemenbanketbakkerij Cokoa en messenmaker M Knives vielen ook in de prijzen met de ‘Parel van de Jury’. Modeontwerpster Général Guérisse won de Publieksprijs en leerling schoenmaker Aubin Dascotte ging naar huis met de Leerschoolprijs.

Informatie over Ambacht in de Kijker en alle deelnemers kan je vinden op de website.