UITGESTELD Passe-Partout - VAKhuis door Yves Dupont

Een huis voor vakmanschap

Deze activiteit is uitgesteld omwille van de huidige Covid19-situatie.

Yves Dupont won de Euregionale Architectuur Prijs 2018 en ging nadien aan het werk bij de Zwitserse architect Peter Zumthor. Hij zal zijn VAKhui,s het winnende project, toelichten tijdens deze Passe-Partout. Het VAKhuis is een inspirerend idee om de lokale maakindustrie in Limburg te promoten. Yves was op 11 maart reeds te gast bij ons in een Intiensessie en deze lezing gebruikt hij om verder in te gaan op de vakmanschapscommunity waarin hij zo sterk gelooft.

Extra informatie omtrent het VAKhuis en Yves Dupont vind je onder de praktische informatie.

Praktisch

Wanneer? 18 november 2021

Waar? Kasteel Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk

Schrijf je in door een mail te sturen naar info@vaklab.be. Al onze activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is verplicht.

VAKHUIS - EEN HUIS VOOR VAKMANSCHAP

Iedereen is wel bekend met de sluiting van Ford Genk eind 2014. Een ‘tragische’ gebeurtenis die net zoals de sluiting van de mijnen, het economische en maatschappelijke landschap van onze regio
sterk verstoorde. Toch wil men in Limburg niet bij de pakken blijven zitten, zo werden er reeds strategische plannen uitgerold om de economische en maatschappelijke veranderingen een positieve
impuls te geven.
In een zoektocht naar mogelijke toekomsten voor Limburg, waarbij we trachten na te denken over specifieke thema’s, die ons toelaten een gezondere, meer solidaire, productievere en meer duurzame regio te worden, zijn thema’s als lokale productie/ materialisatie en ambachtelijk werk, uiterst relevant.

In zijn thesis: ‘lokale praktijk in een globale economie, een toekomst voor Limburg?’ onderzocht Yves Dupont de economische relevantie en initiatieven omtrent lokale, duurzame, ambachtelijke en kwalitatieve productie in onze regio, met name gericht op vakmanschap.

Dit onderzoek monde uit in zijn eindproject, namelijk de oprichting van een huis voor vakmanschap in Limburg, ook wel het VAKhuis genaamd. “Een plaats waar zowel vaklui, designers, kleine bedrijven als studenten en arbeiders samenkomen voor workshops, advies. Een eerste stap in het promoten van een lokale maakindustrie voor Limburg op grote schaal”, verwoordt Yves het zelf. “Een lokale industrie die inzet op het creëren van kwaliteitsvolle, duurzame producten in combinatie met vakmanschap en technische kennis. Iets wat de globalisering en de multinationals niet kunnen aanbieden in die mate”.

WIE IS YVES DUPONT ?

Architectuur is zijn passie. De liefde voor vakmanschap zit in zijn bloed. En perfectionisme is zijn handelsmerk. Yves Dupont behaalde in 2018 zijn diploma architectuur.

Met zijn afstudeerproject “VAKhuis, A house for craftsmanship” won hij de Euregionale Prijs voor architectuur. Sinds maart 2019 werkt Dupont in het atelier van Peter Zumthor. Daarmee is hij de allereerste UHasselt afgestudeerde van zijn faculteit die bij een voormalig Pritzker Prize winnaar aan de slag kan.