Joke Indestege

Meester in de techniek van het wandtapijt

Joke Indestege, weefster bij Openluchtmuseum Bokrijk, is vakvrouw pur sang. Ze beheerst al meer dan 16 jaar tapisserie of de techniek van het wandtapijt tot in de puntjes en ziet het belang in van het borgen van de kennis en kunde gerelateerd aan vakmanschap. Daarom vroeg ze in 2019 een vakmanschapsbeurs aan voor het doorgeven van haar kennis aan vier leerlingen: Lies Fauconnier, Martine Geladi, Vera Potargent en Lieve Weytjens. Vier vrouwen met een passie voor textiel en met een grote wil om te leren.

Het belang van doorgeven van kennis vandaag

Het traject rond het weven van wandtapijten is een goed voorbeeld voor geïnteresseerden die ook graag een vakmanschapsbeurs wensen aan te vragen, nu de nieuwe call voor 2021 gelanceerd is. Joke en haar leerlingen tillen namelijk het vakmanschap naar een hoger niveau door cross-overs te maken tussen de historische wortels van het vakmanschap en hedendaagse weeftechnieken en zelfs andere technieken binnen kunst en design.

Voor Joke is vakmanschap de kennis van een vak beheersen en de handigheid bezitten om het in de realiteit uit te werken. Daarbij legt ze ook de nadruk op het blijven bijscholen en vakgerelateerde interacties met andere disciplines proberen te realiseren. Op de vraag waarom ze het zo belangrijk vindt om haar vakmanschap door te geven antwoordt ze:

“De Vlaamse wandtapijten zijn wereldberoemd! Jammer genoeg hebben we vandaag in België nog maar één firma die nog wandtapijten op aanvraag maakt. Als je weet dat beroepsmensen maar één vierkante meter per maand kunnen realiseren, dan besef je dat dit beroep met uitsterven bedreigd is.”

De laatste rechte lijn

Het vuur om haar kennis door te geven is dus meer dan aanwezig. Vandaar de stap om een vakmanschapsbeurs aan te vragen, samen met vier leerlingen die allen geschoolde weefsters zijn. Momenteel bevindt het traject zich in een eindfase waarbij alle leerlingen afzonderlijk de opgedane kennis realiseren in een hedendaags weefwerk. Door de coronapandemie konden enkele geplande activiteiten nog niet doorgaan maar de nakende einddatum van de beurs houdt Joke niet tegen om daarna de planning te hervatten.

En de tip die Joke heeft voor geïnteresseerde vakmensen die twijfelen om een beurs aan te vragen is duidelijk:

Gewoon doen!! Je krijgt een financiële compensatie voor de gemaakte kosten en het is een intensieve maar verrijkende periode waarbij je extra kansen krijgt en kan nemen om te ondernemen en creëren.”


Foto: Opdracht onderlegger met nieuwe materialen, toevoegen en verwijderen van kleur.

Ook interesse in een vakmanschapsbeurs? Wij begeleiden je graag.